Di sini ingin saya berkongsi ungkapan yang ternampak dalam internet. Saya juga ingin menjadi harimau yang mempunyai sepenuh tenaga dan bersemangat tinggi untuk mencapai menara gading.
kamu kuat kudrat banyak
kamu cergas otak ligat
kamu pantas penuh tangkas
kamu cerdik penuh geliga
kamu pemudi tiang negara
kamu lahir sebagai jerung
mengapa jadi bilis
jadi santapan ikan tenggiri
kamu lahir sebagai harimau
mengapa jadi kucing
jadi lembut manja diri
wahai jerung muda
redahlah laut samudera
berajalah di laut sana
wahai harimau muda
mengaumlah sepenuh tenaga
berajalah di rimba sana
kamu punya segala
bangunlah…
Mata Pelajaran : Sains Sekolah Rendah
Tingkatan : 5 Merah
Bilangan Pelajar : 12 orang
Tarikh : 19-10- 2011
Masa : 12.05 – 12.35 pagi (30 minit)
Bidang Pelajaran : Menyiasat Alam Kehidupan
Tema : Herbivor, Karnivor, Omnivor
Hasil pembelajaran | : | A) Menguasai isi kandungan - mengetahui nama haiwan dan makanannya.
- memperkenalkan istilah Herbivor, Karnivor dan Omnivor.
- mengenalpasti makanan yang dimakan oleh haiwan.
- mengelaskan haiwan dalam kumpulan Herbivor, Karnivor dan Omnivor.
|
|
| B) Membina kemahiran berfikir dan strategi berfikir
- berkomunikasi dengan rakan dan guru di dalam keadaan terkawal semasa aktiviti sedang dijalankan.
- mensintesiskan hubungan makanan antara haiwan dengan haiwan.
|
|
| C) Mengamalkan nilai murni - bekerjasama dalam menjalankan sesi permainan.
- mengikut arahan guru dan menghormati guru
|
Objektif pembelajaran | : | Di akhir sesi pembelajaran ini, murid dapat |
|
| - menyatakan nama haiwan dan makanannya dengan betul secara lisan.
- mengelaskan tabiat makanan haiwan dalam kumpulan Herbivor, Karnivor dan Omnivor secara bertulis.
|
KBKK | : | Mengenal pasti Menghubung kait
|
Bahan, peralatan dan bahan sumber
| : | kad –kad perkataan, gambar haiwan ,kotak |
Pengetahuan sedia ada
| : | Murid-murid telah mengetahui nama-nama haiwan. |
Pelaksanaan P&P :
Langkah / Isi Pelajaran | Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran | Catatan |
Aplikasi Idea (8minit)
| ->Guru memperkenalkan istilah Herbivor, Karnivor dan Omnivor. ->Guru mengenalpasti makanan yang dimakan oleh haiwan.
->Murid mengategorikan tabiat makanan haiwan mengikut pengkelasan makanan haiwan.
| Nilai : - Bekerjasama - Menghormati guru |
Perincian Pelaksanaan P&P:
Masa | Pelaksanaan aktiviti |
Minit 1-2 | -Guru menunjukkan kad perkataan “ Herbivor”, “Karnivor” dan “Omnivor”.
-Guru menerangkan maksudnya dengan menghubungkaitkan dengan makanan haiwan.
|
Minit 3-6 | - Guru memasukkan gambar-gambar haiwan dalam sebuah kotak. - Guru meminta pelajar membuat cabutan haiwan yang terdapat dalam kotak dan memadankan ke kumpulan tabiat makanan haiwan yang betul. - Pelajar memberi respon. |
Minit 7-8 | - Guru membimbing murid untuk mengenalpasti makanan yang dimakan oleh haiwan - Guru memberi pujian kepada murid yang dapat memadankan gambar haiwan dalam kumpulan yang dikategorikan. |
Bahan-bahan bantu Mengajar
KAD-KAD PERKATAAN
Bila dilihat dari struktur anatomi tubuhnya, tubuh manusia lebih cocok untuk mengonsumsi tumbuh-tumbuhan daripada daging. Hal itulah yang menyebabkan mengapa para vegetarian lebih sihat daripada pemakan daging. Berikut akan dibahas perbezaan struktur anatomi haiwan karnivor dengan manusia herbivor.
Struktur gigi manusia hanya memiliki dua pasang taring. Hal ini sangat berbeza dengan haiwan karnivor yang semua giginya terdiri atas taring. Selain itu bentuk taring haiwan sangat tajam dan besar yang mana berfungsi untuk merobek daging. Rahang manusia dan haiwan herbivor dapat bergerak menyamping selain gerakan ke atas bawah. Pergerakan ini berfungsi untuk menggiling sayur dan buah-buahan. Sebaliknya rahang haiwan karnivor hanya dapat bergerak ke atas bawah. Karnivor tidak membutuhkan gerakan menggiling, ini kerana mereka langsung menelan makanannya.
Air liur manusia dan haiwan herbivor lainnya mengandung enzim-enzim pencernaan yang membantu proses pencernaan makanan, haiwan karnivor tidak membutuhkan enzim-enzim ini kerana mereka langsung menelan makanannya yang selanjutnya dicerna di lambung.
Haiwan karnivor memiliki tingkat keasaman lambung yang sangat tinggi. Asam ini memainkan peranan penting sebagai pembunuh bakteri-bakteri berbahaya yang terdapat pada daging. Sebaliknya manusia dan haiwan herbivor memiliki asam lambung yang lebih lemah dibandingkan haiwan karnivor. Asam yang tinggi tidak diperlukan untuk mencerna sayur dan buah-buahan.
Kita memang dapat memasak daging untuk membunuh bakteria dan membuat daging menjadi lebih mudah dicerna. Tetapi bukankah sudah jelas bahawa struktur tubuh kita kurang sesuai untuk makan daging. Lagi pula dalam kenyataannya tidak semua bakteria dalam daging berhasil dibunuh pada saat proses pemasakan. Akibatnya pemakan daging sangat berisiko menderita penyakit-penyakit yang disebabkan oleh bakteria-bakteria mahupun virus pada haiwan. Misalnya sapi gila, penyakit kuku dan mulut, flu burung, dan lain-lain.
Haiwan karnivor memiliki panjang usus kecil yang relatif pendek, rata-rata hanya tiga sampai enam kali panjang tubuhnya. Hal ini mengakibatkan daging yang mereka makan dapat segera dikeluarkan dari usus dalam waktu yang relatif cepat, sehingga daging tidak sempat membusuk di dalam usus.
Manusia dan haiwan herbivor memiliki panjang usus kecil rata-rata sepuluh sampai lebih dari dua belas kali panjang tubuhnya. Usus panjang ini sangat cocok untuk penyerapan dan pencernaan sayur dan buah-buahan. Sebaliknya usus yang panjang ini menjadikan makan daging menjadi sesuatu yang berbahaya bagi manusia kerana daging sempat mengalami pembusukan di usus. Banyak penelitian yang menyimpulkan bahwa hal ini adalah penyebab kanser usus.
Perbezaan Struktur Tubuh Manusia, Karnivor, dan Herbivor
Karnivor berbentuk sederhana dan dapat membuka lebar
Herbivor berstruktur kompleks
Manusia berstruktur kompleks
Karnivor berbentuk zigzag, hampir tidak memiliki gerakan menyamping
Herbivor dapat bergerak menyamping ataupun maju mundur
Manusia dapat bergerak menyamping ataupun maju mundur
Karnivor pendek dan tajam
Karnivor panjang, tajam, dan melengkung
Herbivor tumpul, bisa pendek atau panjang atau tidak ada sama sekali
Manusia pendek dan tumpul
Karnivor tajam, bergerigi, dan berbentuk pisau
Karnivor tidak ada, makanan langsung ditelan
Karnivor tidak mengandung enzim pencernaan
Herbivor mengandung enzim pencernaan
Manusia mengandung enzim pencernaan
Karnivor tingkat pH 1 atau kurang dengan makanan di lambung
Herbivor tingkat pH 4 atau 5 dengan makanan di lambung
Manusia tingkat pH 4 atau 5 dengan makanan di lambung
Karnivor 3 sampai 6 kali panjang tubuh
Herbivor 10 sampai lebih dari 12 kali panjang tubuh
Manusia 10 sampai 11 kali panjang tubuh
Karnivor : merupakan haiwan yang memakan haiwan lain (daging) sahaja.
Omnivor : merupakan haiwan yang makan daging dan tumbuhan.
An omnivore is a kind of animal that eats either other animals or plants. Some omnivores will hunt and eat their food, like
carnivores, eating
herbivores and other
omnivores. Some others are
scavengers and will eat dead matter. Many will eat eggs from other animals.
Omnivores eat plants, but not all kinds of plants. Unlike
herbivores, omnivores can't digest some of the substances in grains or other plants that do not produce fruit. They can eat fruits and vegetables, though. Some of the insect omnivores in this simulation are
pollinators, which are very important to the life cycle of some kinds of
plants.
You have several kinds of omnivores to choose from in this simulation, of different sizes:
Large Omnivores
Medium-sized Omnivores
Small Omnivores
A herbivore is an animal that gets its energy from eating
plants, and only plants.
Omnivores can also eat parts of plants, but generally only the fruits and vegetables produced by fruit-bearing plants. Many herbivores have special digestive systems that let them digest all kinds of plants, including grasses.
Herbivores need a lot of energy to stay alive. Many of them, like cows and sheep, eat all day long. There should be a lot of plants in your ecosystem to support your herbivores. If you put
carnivores or some
omnivores in your ecosystem, they'll eat your herbivores, so make sure you have enough herbivores to support them.
Large Herbivores
Medium-sized Herbivores
Small Herbivores